Michel Bongertman

8 en 9 juli 2023 heeft Michel Bongertman in de galerie geëxposeerd.

 

In juli heb ik een voor mij heel bijzondere kunstenaar te gast: de docent die mij de liefde voor het ruimtelijk werk heeft bijgebracht, Michel Bongertman.

Michel maakt realistische beelden, waarvoor hij zich al 30 jaar o.a. laat inspireren door Afrika. Tijdens een werkperiode in Afrika heeft hij zich verdiept in de Afrikaanse technieken en houtsoorten. En Afrika heeft hem daarna nooit meer losgelaten, hij is er vaak terug geweest.

Naast grote beelden maakt Michel ook draagbare sculpturen. Tijdens de coronaperiode is hij daar intensiever aan gaan werken. Het zijn amuletten van diverse soorten hout, in vormen die erom vragen te worden gestreeld. Ze zijn door Michel bedoeld als stressverlagers. Je komt tot rust als je ze in je handen houdt en je concentreert op de vorm en de structuur.

Tijdens het atelierweekend neemt Michel deze amuletten mee, ze zijn ook te koop. Als het lekker weer is gaat hij er ook buiten mee aan de slag en kun je zien hoe hij ze maakt.

Verder zal Michel portretten van hout meenemen en houten beelden die hij in samenwerking met de Gambiaanse houtsnijder Hadim Sowe heeft gemaakt.

Michel heeft 23 jaar lesgegeven op de Vrije Academie in Nunspeet. Ook organiseert hij al jaren samen met Hein Walter de beeldenroute in Natuurpark Lelystad, dit jaar voor de 19e keer.