Yvon Velthuijsen

14 en 15 oktober 2023 heeft Yvon Velthuijsen in de galerie geëxposeerd.

Yvon Velthuijsen maakt abstracte beelden van zelfgemaakt vilt. Ze ervaart het viltproces als beeldhouwen met textiel. Het vilt ontstaat door met haar handen over natte warme wol te wrijven. Vanuit het platte vlak werkt ze door naar ruimtelijke vormen. De wol combineert ze met verschillende materialen zoals vezels, hout en ijzer. Ze zoekt daarbij naar contrasten van materialen en het versmelten van vormen en kleuren. Het werk moet in balans blijven, maar mag ook groeien.

De passie voor textiele werkvormen is in haar familie van generatie op generatie via de vrouwelijke tak doorgegeven. Maar ook sommige handwerklessen op school staan Yvon nog helder voor ogen. Verschillende technieken die ze thuis en op school leerde gebruikt ze nog steeds in haar werk. En in de loop der jaren zijn daar steeds nieuwe technieken bij gekomen.

Zo heeft ze in 2015 een textielreis gemaakt naar Kirgizië, waar ze oude vilttechnieken leerde. En op de Dutch Felt Academy is ze verder gegaan met het maken van abstracte textiele sculpturen in een organische vorm. Deze beelden geven de kijker de ruimte om een eigen verhaal te maken.

Het werken vanuit het platte vlak naar 3D vindt Yvon een boeiend proces. De creativiteit, de techniek maar ook het toeval toelaten waardoor vormen spontaan ontstaan, geven haar plezier in haar werk. De sculpturen nodigen uit om in beweging te komen om ze van alle kanten te bekijken.

www.yvonvelthuijsen.nl